Självlysande vägen har slocknat

2014-04-29 11:55  
Ett fluorescerande pulver som blandats ut med färg absorberar under dagen ljus som får färgen att lysa när det blir mörkt. Foto: Corbis/All Over Press

Försöket med väglinjer som lyser av sig själva gick inte så bra.

I mitten av april målades 500 meter vägmarkering på en motorväg i Nederländerna med självlysande färg. Tanken var att sådan färg ska kunna användas där det inte finns någon vägbelysning.

Till en början fungerade färgen som tänkt. Under dagen laddades färgen upp av solljuset och när det blev mörkt lyste den med ett svagt grönt sken.

Men nu efter två veckor har färgen tappat sin ljusförmåga och resterna av den har avlägsnats för att inte förvirra vägtrafikanterna, skriver BBC.

Nu säger en representant för ingenjörsfirman Heijmans som driver testprojektet att de lysande vägmarkeringarna visade sig vara känsliga för stora mängder fukt orsakad av regnväder.

"De erfarenheter vi nu fått ska vi använda för att utveckla Glowing Lines 2.0 som vi hoppas ska var klart till sommaren skriver Heijmans i ettuttalande som citeras av BBC.

Den ska användas i nästa fas av projektet som då utvidgas till flera vägar i Nederländerna och även andra länder.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer