Se hur månen utvecklats

2012-03-19 14:19  

En ny video från Nasa visar månens hela historia.

Månen bildades för 4,5 miljarder år sedan. Den mest accepterade teorin om uppkomsten är att en enorm himlakropp stor som Mars kolliderade med jorden. Krocken slet loss materia som gick i omloppsbana runt jorden och så småningom drogs samman till vår måne.

Ungefär där startar en videoanimation från Nasa om hur månen sedan utvecklats. Se enorma klippblock från planeternas födelse som bombarderar månytan och skapar de kratrar som idag kan ses med blotta ögat från jorden.

Efter det har månen varit utsatt för ett kontinuerligt nedfall av större och mindre partiklar som fortfarande skapar kratrar och förändrar månens yta.

Ungefär en gång per minut träffas månen av små meteoriter som bildar centimeterstora hål och flera gånger per år dimper större föremål ner som skapar meterstora kratrar.

Videon från Nasa är bland annat baserad på kunskap om månens historia som bygger på analys av det material som hämtades av Apolloastronauterna i slutet av 1960- och början av 1970-talet.

Detta är ett av de främsta argumenten för att skicka rymdfarkoster till Mars som kan återvända till jorden med markprover, skriver Wired.

Då skulle forskarna kunna göra en definitiv beskrivning av Mars historia på samma sätt som man lyckats kartlägga månens utveckling.

Jan Melin

Mer om: Astronomi Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer