Se den ryska "helvetesmaskinen"

2014-08-25 13:24  
Blixtarna användes främst för att testa nya flygplan. Foto: RT

En elgenerator från sovjettiden ger 150 meter långa blixtar.

Några mil utanför Moskva finns en "helvetesmaskin" från 1970-talet. Det är en generator där en spänning på sex miljoner volt skickar ut 150 meter långa blixtar. De användes främst för att testa hur nya flygplanskonstruktioner klarade blixtnedslag. Men även andra typer av fordon och elektronisk utrustning testades, skriver den ryska nyhetstjänsten RT.

Anläggningens engelska namn är "High Voltage Marx and Tesla Generators Research Facility" och den generator som nu visats upp är en Marxgenerator som som bygger på en konstruktion av Erwin Otto Marx från 1924.

De pulser som kan alstras av den ryska generatorn har en effekt lika stor som den samlade effekten i samtliga ryska kraftverk, men bara under 0,1 millisekund, skriver RT.

Anläggningen har i stort sett varit vilande sedan sovjettiden men har hela tiden underhållits för att kunna köras igång. The High Voltage Research vid All Russian Electrotechnical Institute som driver anläggningen demonstrerade nyligen sin blixtmaskin och lät RT filma några urladdningar. Syftet var att göra reklam för anläggningen som tar emot kunder som exempelvis vill testa isolering och blixttålighet i utrustning och fordon.

 

Jan Melin

Mer om: Högspänning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer