Se den flygande cykeln

2013-06-13 14:37  
I prototypen till den flygande cykeln var en docka pilot och kontrollen sköttes via radiostyrning. Foto: Scanpix/Stanislav Zbynek

Ett gäng tjeckiska entusiaster har byggt sin pojkdröm. En flygande cykel.

Inspirerade av Jules Verne har ett gäng konstruktörer i Tjeckien byggt en flygande cykel som de demonstrerat i en utställningshall i Prag.

Cykeln är försedd med batterimotorer som driver sex horisontellt monterade propellrar som lyckades hålla ekipaget i luften några minuter, skriver den tjeckiska nyhetssajten Ceské Noviny.

Men det var ingen människa som flög. På plats i sadeln fanns en docka och cykeln styrdes med radiokontroll från golvet.

- Men vi ska utveckla cykeln vidare och hoppas kunna ha en mänsklig pilot i luften senare i år, säger ingenjören Milan Duchek som är en av konstruktörerna.

Då krävs lite mer batterikraft än den som fick det 95 kg tunga ekipaget att lyfta vid demonstrationen i Prag.

-Syftet med vårt projekt är inte kommersiellt. Det handlar om att uppfylla en pojkdröm, säger medkonstruktören Ales Kobylik till Ceské Noviny.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/TtylFugOT_4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer