Se de galna experimenten

2014-11-13 11:21  
Transformatorn från en mikro är ett bra verktyg för att glödga metall. Foto: Grant Thompson

Hur man bygger om en mikrovågsugn till en metallglödgare hör till de experiment som fysikläraren aldrig visade.

Bland de populäraste fysiklaborationerna i skolan var experimenten som brann, exploderade och rök. Tyvärr hörde det till sällsynheterna. I bästa fall fyllde läraren en pappburk med knallgas eller fyrade av en magnesiumblixt.

Det har Grant Thompson på sin sajt The King of Random haft som utgångspunkt när han producerade sin video "Fem galna experiment som inte gjordes i skolan".

Bland annat bygger han en raket av en plastflaska som drivs av flytande kväve och bakar en paj som förvandlas till en sprutande vulkan.

I det mest avancerade och ingenjörmässiga experimentet slaktar han en mikrovågsugn och monterar bort transformatorn. Sekundärlindningen i den ger imponerande 800 ampere som han använder för att bland annat glödga en mutter och en skruv som han smider ut med en hammare.

Så här i efterhand kan man nog tycka att skolans fysiklärare var ganska förståndig som inte visade de här experimenten för sina elever.

Jan Melin

Mer om: Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer