Science fiction i tv-rutan – 6 serier du kan streama under karantänen

2020-03-21 07:00  

Tekniktung science fiction har slagit igenom stort i streamingsajterna spår. Ny Teknik tipsar om serier som Westworld, Devs och For all of mankind.

Devs (HBO Nordic) – Säsong 1

Silicon Valley möter science fiction i Alex Garland (Annihilation, Ex Machina) nya thrillerserie Devs. Serien följer en ingenjör på en techstartup som jobbar inom kvantdatorutveckling. Men, det är verkligen bara början. Serien, som precis börjats sändas, kan konsten att gripa tag i tittaren och bjuder på en hel del häpnadsväckande miljöer.

For all of Mankind (Apple TV Plus) – Säsong 1

For all of mankind finns att streama på Apple TV Plus. Foto: Apple
 

Vad hade hänt om Sovjet hade blivit först med att sätta en man på månen? Det är frågan som Battlestar Galactica-skaparen Ronald D. Moore tar avstamp i med sin nya serie For all of mankind. Det är väl ärligt talat inte så mycket science-fiction som en alternativ historieutveckling vi får utforska, en slags vision av hur världen hade kunnat se ut om rymdkapplöpningen aldrig tog slut.

Läs mer: Science fiction har tagit över tv-rutan igen – här 9 serier att hålla koll på

Westworld (HBO Nordic) – Säsong 3

Efter två säsonger i nöjesparken där rika människor kan förlusta sig med ultrarealistiska robotar är det dags att tackla världen. I nya Westworld får vi följa robotupproret utanför det moraliskt tveksamma storföretaget Delos domäner. Här dyker serieskaparna Jonathan Nolan och Lisa Joy djupt ner i en framtid med teknik som både känns långt borta och kittlande nära.

Altered Carbon (Netflix) – Säsong 2

Den Blade Runner-esqua cyberpunkserien är tillbaka med ny säsong och en ny huvudrollsinnehavare. Naturligt, förstås, eftersom hela konceptet i denna framtidsvärld är att vår mänskliga essens kan sparas ner till ett chip och placeras i valfri kropp – eller ”sleeve” som det kallas på Altered Carbon-lingo.

Läs mer: 11 spel som får dig på bättre humör

The Expanse (Amazon Prime) – Säsong 4

The Expanse finns att streama på Amazon Prime Video. Foto: Syfy
 

Rymdcowboysarna ombord på Rocinante är tillbaka från avgrunden. När Syfy yxade den omhuldade scifi-serien The Expanse plockade Amazon upp stafettpinnen, och i vanlig ordning handlar det om att med lagom nonchalant attityd försöka rädda mänskligheten. Har du missat surret runt The Expanse utspelar sig serien ett par hundra år in i framtiden där mänskligheten är uppdelad i tre läger: de rika jordborna, den militaristiska kolonin på Mars och de marginaliserade rymdborna som lever på rymdbaser i asteroidbältet.

Läs mer: Här är 7 dataspel för ingenjörer

Star Trek: Picard (Amazon Prime) – Säsong 1

På tal om återkomster. Ingen har väl missat att Patrick Stewart än en gång axlar rollen som kapten Jean-Luc i nya Star Trek: Picard? Allas vår hjälte och förkämpe har hamnat i onåd hos Federationen och bestämt sig för att dra sig tillbaka och ägna ålderdomen åt vinodling och allmänt kontemplerande. Men, i sann Dödligt vapen-anda väntar förstås ett sista äventyr när en ny fara åter igen hotar.

För den som verkligen vill maximera sin Star Trek-dos väntar även en tredje säsong av Star Trek: Discovery senare under året.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer