Så ska Microsoft rädda sin floppade webbläsare

2018-12-07 09:25  

Edge har på tok för få användare. Nu försöker Microsoft vända skutan genom att låna teknik från Google Chrome - och släppa Edge till Mac.

(Artikeln har uppdaterats)

Microsoft kommer att göra om sin webbläsare Edge från grunden och tar konkurrenten Google till hjälp för att locka användare.

Under huven Edge kommer att gå över till att använda tekniken som driver Googles webbläsare Chrome, ett projekt med öppen källkod som heter Chromium. I samband med skiftet kommer Microsoft också att släppa webbläsaren, som hittills bara funnits på Windows 10 och mobiler, till Windows 7, 8.1 och Mac OS.

Ansträngningarna kommer efter en rad svåra år för Edge. Vid lanseringen av Windows 10 började Microsoft att fasa ut den bespottade webbläsaren Internet Explorer. Detta en gång så dominerande blåa E hade för länge sedan spurtats förbi av Google Chrome.

Svaret blev webbläsaren Microsoft Edge. En från grunden ny produkt som skulle åtgärda alla de problem som Internet Explorer haft med säkerhet och prestanda. Men succén uteblev.

Läs mer: Här är de bästa android-apparna 2018 – enligt Google

Tre år efter lanseringen har Microsoft Edge en marknadsandel på runt fyra procent globalt och en nästintill obefintlig tillväxt, enligt analysföretagen Statcounter och Net Applications. Det är till och med lägre siffror än den förlegade föregångaren Internet Explorer.

Tidigare rykten gjorde gällande att Microsoft helt skulle slopa Edge till förmån för en ny webbläsare. Istället kommer tekniken som Edge bygger på bytas ut, men kunderna ska inte behöva göra något annat än att installera en uppdatering av programmet. Skiftet till Chromium väntas ske under 2019.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer