Så ska astronauterna räddas

2011-07-06 06:30  

Den här veckan avslutas en episk tid för USA. De sista astronauterna skjuts snart upp med rymdfärjan Atlantis. Men vad händer om Atlantis går sönder och behöver undsättning? USA har ju skrotat alla andra färjor.

- Vi är hedrade över att vara i den här positionen. Det är många personer som skulle kunna vara här. Men när tärningen var kastad var det våra namn som kom upp, sade befälhavare Christopher Ferguson, till AP.

På fredag klockan 11.26 är det tänkt att rymdfärjan Atlantis ska skjutas upp. Teamet ombord består av totalt fyra astronauter, det minsta på decennier. 1983 var sist som Nasa använde sig av en sådan fåtalig besättning.

Förutom befälhavaren består teamet av Douglas Hurley, Rex Wallheim och Sandra Magnus. Samtliga är i 40-årsåldern.

Från början rekryterades de fyra som ett räddningsteam. Om något allvarligt skulle inträffa under Endeavours sista flygning skulle Fergusons team komma till undsättning.

Om inget allvarligt inträffade var planen att skicka rymdfärjan Atlantis till ett rymdmuseum tillsammans med de andra pensionerade rymdfärjorna.

Men Nasa beslutade sig istället att använda Atlantis en sista gång. Uppdraget går ut på att skicka ett års proviant till rymdstationen.

Men vad händer om Atlantis stöter på patrull under sin sista färd? USA har ju inga fler rymdfärjor att skicka. Allt är ju skrotat.

I en sådan situation blir det ryska rymdfarkosten Soyuz som får rädda jänkarna. Men den farkosten kan endast bära tre personer åt gången, och en av dem ombord måste vara ryss, enligt det ryska regelverket.

Av den anledningen är det bara fyra astronauter som den här gången åker med Atlantis, istället för sex eller sju som det normalt är.

Skulle det bli strul skulle därför en räddningsauktion dra ut på tiden. Det kan Douglas Hurley som drog det längsta strået få erfara. Blir besättningen blir strandsatt på rymdstationen kan han räkna med att det tar minst ett år innan han kommer hem igen .

Den som vill veta mer om Nasa rymdprogram och hur det går för besättningen ombord på Atlantis framgent kan följa utvecklingen här på Nasas hemsida.

Jonas Melzer

Mer om: Rymdfärja Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer