Så klarar traktörpannan induktionsspisen

2008-03-18 23:00  

Nej, ni behöver inte alls byta ut morfars fina gamla traktörpanna när ni skaffar induktionsspis. Det finns faktiskt hjälpmedel som gör att även kärl av omagnetiska material kan användas.

Svar:

I Ny Teknik nr 10 trodde Karl Cinrot att magnetiska järnplattor till induktionshällar inte fanns i handeln, men si det gör det visst. Jag har köpt en sådan på Cordon Bleu i Stockholm. En platta med handtag, lite av en gammaldags plättlagg i stilen. Jag köpte den dock inte för att kunna behålla mina gamla kokkärl, utan för att lura automatiken när jag behöver ”boosta” på för fullt med min espressokanna.

Praktisk om man har något speciellt omagnetiskt kärl man gärna vill behålla, exempelvis en fin traktörpanna. Plattans diameter är 220 mm. Köpt på Cordon Blue för 595 kronor.

Dag Levander

Svar:

Jag funderade på att beställa en liknande platta av magnetiskt rostfritt stål hos någon mekanisk verkstad, vilket nog skulle bli billigare.

Har provat med en liten sådan inlagd i botten av en glasform, och det fungerade fint. Magnetfältet överbryggade glasets tjocklek, men det finns antagligen en gräns. För att förenkla rengöringen av hällen kan man ha ett skydd. Jag provade ett ”Bakplåtspapper”, en teflonduk med glasfiberarmering. Praktiskt vid överkokning. Kan sedan enkelt spolas rent.

Karl Cinrot

Jo, det finns vissa tekniska problem med kombinerade mikrovågs- och vanliga ugnar:

Svar:

Magnetronen (den som skapar själva mikrovågorna) klarar inte av att generera mikrovågor på ett jämnt och bra sätt i en fullstor ugn. Ugnsvolymen är helt enkelt för stor. Mindre kombiugnar för inbyggnad (i kombination med en häll) finns. Dessa ugnar har dock på grund av magnetronproblemet en mindre ungsvolym än vanliga ugnar.

Johan, HTH Köksforum

Svar:

Det är inte bara Siemens som tillverkar kombinationsugnar, utan även Electrolux (och Bosch och LG, red anm).

Jag har pratat med några kolleger på spisfabriken i Motala som har varit med litet längre än jag, och det visar sig att redan i början på 1970-talet introducerades en spis med kombinerad ugn och mikro. Tyvärr slog den inte, så det blev ingen långlivad produkt. Men det visar i alla fall hur länge tekniken funnits.

Lisa Paulsson

Kommentar:

Det är värt att notera att man inte bara numera kan ha metall i mikrovågsugnen, utan att man faktiskt ska ha en metallsked i koppen eller glaset om man värmer vätska. Annars kan det bli störtkokning i koppen när man tar ut den.

Jag kommer fortfarande ihåg när mamma lade in en platspåse med djupfryst köttfärssås i mikron, men hade glömt en påsförslutare av metalltråd på den. Det fullkomligt exploderade där inne i ugnen.

George Holmer, Gotland

Nu över till en fråga inom ett helt annat område:

Fråga:

Kan man motverka mossa på takteglet genom att fästa koppartråd utefter nockpannorna? Fungerar det verkligen, eller drar tråden bara till sig åsknedslag?

Inger och Sture

Det är ni läsaresom både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Skicka svar och nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik.se

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer