Ryssland vill plocka isär rymdstationen

2015-02-26 09:39  
Rymdstationen ISS den 28 maj 2013. Foto: Nasa

2024 vill Roskosmos montera bort de ryska modulerna av rymdstationen ISS och av dessa bygga en egen rymdbas.

Grunden för den den nya ryska rymdstationen ska bli tre moduler från ISS som fortfarande är under konstruktion: energimodulen NEM, laboratoriemodulen MLM och förbindelsemodulen UM. Dessa moduler är konstruerade så att de kan bilda en egen fungerande rymdstation. De ska tas upp i rymden 2017.

Med beslutet förlängs livet för stationen med fyra år jämfört med tidigare beslut. 2020 nämndes så sent som för några veckor sedan av vice premiärminister Rogosin, då i samband med västs sanktioner mot Ryssland .

För Esas del finns bara beslut om medfinansiering av ISS fram till 2017. Hur de olika medlemsstaterna ställer sig till ytterligare finansiering är ännu oklart.

Kritik mot rymdstationen gäller främst de enorma kostnaderna som nu börjar närma sig tusen miljarder kronor - utgifter som inte står i proportion till nyttan, hävdar ISS-motståndare.

Förespråkare talar om de goda samarbetet mellan öst och väst som uppstod i och med rymdstationen som står i kontrast mot den fientlighet som rådde under det kalla krigets rymdkapplöpning.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer