Rymdstationen runt månen ska träna resande till Mars

2021-05-14 13:45  

Fyra astronauter kommer att kunna leva ombord på Gateway i två månader. Nasas programchefer tror att rymdstationen kan vara ett första steg mot att förbereda framtida resor från månen till Mars.

Genom Artemis-programmet ska människor landa på månen 2024 – och mot slutet av årtiondet ska fler astronauter befolka vad Nasa kallar för the Gateway. Det är en rymdstation i omloppsbana runt månen, som är tänkt att tjäna som en bas för en besättning på upp till fyra personer som kan utföra olika experiment.

Rymdkapseln Orion ska göra det möjligt att hämta upp prover från månens yta till stationen, vilket då skulle skötas av två besättningsmedlemmar. Men över tid kommer Gateway att utvecklas vidare mot att bli ett steg för bemannade och obemannade expeditioner, runt månen och ut i rymden. I förlängningen är det ett första steg inför resor vidare till Mars.

– Vi utgör en väldigt bra testbädd för den teknik som krävs för att ta sig längre  – till Mars. Vi kan föreställa oss ett långsiktigt Gateway med möjligheten att lägga till ett transport-habitat där du kan lära dig att leva och arbeta under långa perioder runt månen, där du har relativt sett närmare hem – innan du gör den treåriga resan till Mars, säger Lara Kearney, vice programchef för Gateway-projektet, i en Youtube-intervju med Motherboard.

Läs mer: Återanvändbar rymdfärja landar på bana – 2022

Första komponenterna släpps iväg inom några år

Tidigare har Nasa sagt att de första två modulerna skulle skjutas upp från månytan 2023 – men nu berättar Gateways programchef Dan Hartman att de första komponenterna till stationen ska släppas iväg någon gång mellan 2024-2025. En del av stationen kommer att förses med solelektrisk framdrivning från Maxar. Där används energin från solpaneler för att jonisera och accelerera en gas.

– Det gör det möjligt för oss att flytta runt the Gateway till olika platser och olika höjd kring månen, så vår förmåga att landa på olika platser kommer att bli något helt annat än vad de var på Apollo-tiden, säger Dan Hartman.    

Nasa-cheferna konstaterar att den stora utmaningen ligger i att ha människor på månen i upp till 60 dagar, eller till och med längre. Astronauterna kommer behöva vara mer autonoma än vad som är brukligt, och Nasa måste samtidigt hitta sätt för att hålla nere stråldoserna och få alla livsuppehållande system att fungera över tid. Och en permanent månbas verkar inte vara uteslutet.

– Det är definitivt rimligt att åka till månen innan man beger sig till Mars, och det finns många saker som vi måste läsa oss innan vi placerar besättningar så långt hemifrån. Frågan är hur länge man måste befinna sig på månen innan man känner bekväm med att resa till Mars? Jag tror att idén om en permanent månbas kommer ur den frågan, säger hon.

Läs mer: Parker Solar Probe snappade upp radiosignal i Venus atmosfär

Ska klara sig själva på månen i två månader

Rymdstationen ska kunna hålla liv i en besättning i cirka två månader innan det krävs en påfyllning. Enligt Dan Hartman kommer man hämta mycket teknik från den internationella rymdstationen, där man exempelvis återanvänder över 90 procent av allt vatten.

Även om konstruktionen blir avsevärt mycket mindre än ISS så är projektet svindyrt, och Nasa räknar med att internationella partners tar en del av den ekonomiska bördan. Samtidigt antas Gateway bara ha besättning ombord under en mindre del av året, och resten av tiden ska stationen kunna utföra arbete obemannat.

– Så en utmaning ligger i hur rymdfarkosten kan befinna sig på ett så stort avstånd från oss och ändå vara operativ, hälsosam och utföra forskning utan att det ens finns en besättning ombord, säger Lara Kearney.

John Edgren

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer