Rulla som i Mad Max – de galna fordonen auktioneras ut

2021-09-23 14:17  

I Mad Max: Fury Road överträffade regissören bilarna från de föregående filmerna. Nu går 13 av fordonen under klubban, bland annat Furiosas tankbil.

Det började med en dystopisk framtidsvision om en ett laglöst Australien. Filmen från 1979 hade inte riktigt hittat stilen, men innebar genombrottet för Mel Gibson. I uppföljaren Mad Max 2 hade konceptet dock vidareutvecklats till en postapokalyptisk fantasivärld med en helt egen estetik.

Det gällde inte minst de mängder av galet ombyggda fordon som kördes genom ett ödslig ökenlandskap i ständig jakt på bensin. Den tredje filmen i sviten kom redan 1985 – och det blev ett stort spektakel när det stod klart att originalregissören George Miller efter snart 30 år skulle ge sig ut i öknen för att spela in en fjärde upplaga.

Läs mer: Så lång Marsresa kan människan klara

Tankbilen ”War Rig”

Inspelningen hamnade i Namibia och filmen Mad Max 4: Fury Road gick upp på biograferna 2015. Den här gången var den kontroversielle Mel Gibson utbytt mot Tom Hardy. Avseende bilarna och deras estetik så överträffade Miller sina tidigare filmer.

Bland fordonen till salu finns bland annat "Doof Wagon", dock ingår inte filmens bungee-gitarrist i utrustningen. Foto: Lloyds Auctioneers

Nu ska 13 av fordonen säljas, bland annat tankbilen ”War Rig” som rattas av filmens verkliga huvudrollsinnehavare, Charlize Theron som ”Imperator Furiosa”. Det rapporterar Vice. Andra exempel är en Ford Falcon från 1973 och en Chevrolet coupe från 1932. Auktionen går av stapeln den 25- till 26 september, och Lloyds auktionshus sägs ha för avsikt att livestreama när bilarna klubbas.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer