Rita en sensor

2015-03-23 13:23  
Resistansen i blyertsstrecket kan användas för att mäta töjning. Foto: All Over Press

Ett blyertsstreck på ett papper funkar bra som töjningssensor.

Rita några streck med en blyertspenna på ett vanligt papper så har du en enkel sensor som mäter töjning.

Det har kinesiska forskare upptäckt och publicerat en rapport om i Advanced Functional Materials.

Det som utnyttjas är att grafitstreckens resistans förändras när papperet exempelvis böjs vilket kan mätas enkelt i en resistensmätare eller en voltmeter tillsammans med några vanliga batterier. Då kan man exempelvis avgöra åt vilket håll och i vilken vinkel ett papper har böjts, åt ena hållet ökar det elektriska motståndet och åt andra hållet minskar det.

Enligt forskarna är den enkla töjningssensorn lika noggrann som mer avancerade kommersiella sensorer, skriver New Scientist.

När forskarna limmade fast ett papper med blyertsstreck på ett finger kunde de enkelt mäta fingrets böjning.

Målgrupper för den nya sensorn som man lätt tillverkar själv är bland andra hobbyister och lärare. Men även i ett labb kan tekniken komma till nytta när man snabbt behöver flera sensorer för en tillfällig mätning. Forskarna tror även att tekniken kan användas för att bygga exempelvis billiga larm och användas i robotar och kroppsburna elprylar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer