Rekordflyg för Googles internetballong

2014-04-04 15:39  
Fullt uppblåst är den solcelssdrivna ballongen som cirklade runt jorden tolv meter hög och flög som högst på en höjd av 32 km. Foto: Google

En av Googles ballonger som ska kretsa runt jorden och erbjuda internetuppkoppling har gjort ett rekordsnabbt flyg runt jordklotet.

I Googles projekt Loon ska en ring av ballonger cirkla runt jorden och via markstationer erbjuda internetuppkoppling till platser där sådan saknas.

Ballongerna ska flyga i stratosfären ungefär dubbelt så högt som de flesta trafikplan flyger. Deras hastighet avgörs helt av vindstyrkan som varierar kraftigt på olika höjd. Därför kan de heliumfyllda ballongernas flyghöjd och alltså fart justeras med hjälp av pumpar som fyller eller tappar luft ur ballongerna. För att samla data om vindförhållanden och höjdregleringen som ska ligga till grund för att planera flygbanorna testas ballongerna just nu i Nya Zeeland.

Nyligen skickades ballongen I-167 upp för en rundflygning av jorden. Enligt Googles beräkningar skulle det ta 33 dagar men testballongen avslutade sitt varv på 22 dagar, skriver Google i en blogg.

Att flyga i stratosfären vid den här tiden på året är knepigt då vindarna ändrar riktning då jordens södra hemisfär nu går från varmt till kallare väder. Det gör att vindriktningarna är svåra att förutspå. Men de data som Google samlat in gjorde att ballongen kunde styras väl. Vid några tillfällen var det nära att ballongen hade sugits in i de starka vindarna som cirklar över de södra polartrakterna. Men nyligen gjorda förbättringar efter många testflygningar gjorde att ballongen kunde styras förbi polarvindarna och hålla sin planerade kurs.

"Vi kan ägna timme efter timme åt datorsimuleringar men det som lär oss mest är att skicka upp ballongerna i stratosfären under alla årstider", skriver Google.

Om projekt Loom utvecklas enligt planen ska ballongerna kunna ge en internetförbindelse som motsvarar hastigheten i ett 3G-nät och varje ballong ska kunna täcka ett område på jorden med en yta av omkring 1 200 kvadratkilometer. Signalerna från jorden länkas sedan vidare från ballong till ballong där den som ligger närmast en basstation på jorden kopplas till en internetleverantör.

Jan Melin

Mer om: Ballong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer