Rekordastronauten Christina Koch tillbaka på jorden

2020-02-06 12:20  

Den amerikanska astronauten Christina Koch är tillbaka på fast mark igen efter 328 dagar ombord på den internationella rymdstationen ISS. I december blev hon historisk som den kvinna som har tillbringat längst tid i rymden.

Färden till jorden tog ungefär tre och en halv timme och hon landade i Kazakstan. Den 41-åriga ingenjören från Michigan berättar för NBC att hon kommer att sakna tyngdlösheten.

– Det är verkligen kul att vara på en plats där du kan studsa runt mellan taket och golvet närhelst du känner för det.

Historia skrev Christina Koch även i oktober tillsammans med den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir, när de genomförde den första helkvinnliga rymdpromenaden.

Läs mer: Här testar Nasa farkosten i ett fejkat månlandskap

Tillsammans med henne landade även astronauter från Italien och Ryssland.

(Texten uppdaterad)

Kvinnor i rymden

Den första kvinnan i rymden var sovjetiska Valentina Teresjkova. 1963 flög hon 48 varv runt jorden, vilket tog nära 23 timmar.

Den första kvinna som gjorde en rymdpromenad var sovjetiska Svetlana Savitskaja 1984. Hon blev också den första kvinnan som gjorde två resor i rymden.

Nasaklassen (Group 21) där Christina Koch och Jessica Meir ingick var den första som hade en jämn könsfördelning av kvinnor och män. När klassens medlemmar nu är färdigutbildade ökar andelen kvinnor i rymden.

Mer om: Astronaut ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer