Projicera egna bilder på dina e-sneakers

2016-12-05 16:47  

Jackson Dong drömmer om att skapa världens första e-sneakers, utrustade med böjbara led-skärmar och sensorer som mäter stegen. Och han vill att du ska vara med och betala för projektet.

I åttiotalsfilmen Tillbaka till framtiden 2 transporteras tonåringen Marty McFly från 1989 till 2015 med hjälp av en tidsmaskin i form av en DeLorean DMC-12. Väl på plats i framtiden passar McFly bland annat på att testa ett par självsnörande Nike-sneakers – ett par skor som gjort ett outplånligt intryck på många biobesökare.

Skorna som amerikanen Jackson Dong vill börja tillverka kan inte knyta sig själva, men klarar av betydligt mer än vad dojjorna du har hemma är kapabla till.

Hans skokoncept Vixole består av tre modeller där det framför allt är Plus- och Oled-varianterna som får en att lyfta på ögonbrynen. Den förstnämnda skon är försedd med åtta olika sensorer som bland annat kan samla in information om hur många steg du tar per dag, till exempel.

Skon kan visa upp skrivna meddelanden, bilder och animationer. Bild ur Vixoles film på Youtube.

Oled-skon har å sin sida två böjbara, högupplösta led-skärmar som styr via en app och kan visa upp skrivna meddelanden, bilder och animationer. Allt styrs via en app i mobilen, och skorna kommer med batterier som sägs räcka i åtta timmar innan det är dags för nästa laddning – vilket du kan göra trådlöst.

I november vände sig Jackson Dong till sajten gräsrotsfinanseringssajten Indiegogo för att hitta personer som är beredda att vara med och betala för produktionen av hans skor. Dong bad ursprungligen om 30 000 dollar i finansiering. I skrivande stund – med tio dagar kvar innan kampanjen avslutas – har han fått in över 158 000 dollar, vilket motsvarar cirka 1,4 miljoner kronor – ett belopp som ligger 529 procent över hans ursprungliga.

Gräsrotsfinanseringsprojekt som Dongs bör tas med en nypa salt – en undersökning från University of Pennsylvania visar att nio procent av alla finansierade Kickstart-projekt aldrig levererar någon produkt. Men visst vore det rätt ball ändå med ett par skor som kan visa upp fyrverkerier på nyårsfesten?

Kalle Wiklund

Mer om: Oled

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer