Premiärflyg för Volocopter

2013-11-26 15:49  
Multikoptern VC200 gjorde sin jungfrutur inomhus och steg till 22 meter. Foto: E-volo

Den eldrivna helikoptern med 18 rotorer och plats för två personer har varit i luften för första gången.

Det tyska företaget E-volo som utvecklar så kallade multikoptrar har premiärflugit sin senaste skapelse, den tvåsitsiga VC200 med 18 rotorer och lika många elmotorer.

Det gjordes med fjärrtyrning inomhus utan människor ombord. Totalt var farkosten i luften åtskilliga minuter och steg som högst till 22 meter, enligt ett pressmeddelande.

Det som bland annat kontrollerades under testen var de vibrationer som är vanliga i helikoptrar.

"På grund av den komplexa strukturen av kolfiber var det inte möjligt att simulera de förväntade vibrationerna i ett laboratorium", skriver E-volo.

Att ljudvolymen skulle vara låg var förväntat, men den var ännu lägre än man vågat hoppas på.

När multikoptern presenterades för ett drygt år sedan uppskattade E-volo att energikostnaden för en timmes flygning blir under 100 kronor. Förväntad flyghöjd är 2 000 meter och maxfart 100 km/h.

Serieproduktion är planerad inom de närmaste åren.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/tNulEa8LTHI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer