Platsannons:<br></br> Ingenjörer till<br></br> Marsexpedition

2009-10-22 14:50  

Vill du låsas in 520 dagar för en simulerad resa till Mars?<br></br> Svenska ingenjörer välkomnas att söka jobbet.

Den Europeiska rymdstyrelsen ESA har publicerat en spektakulär platsannons.

De söker frivilliga för en simulerad resa till vår grannplanet Mars.

Det mesta kommer att vara mycket realistiskt. Förutom att hela ”resan” genomgörs på jorden vid Russian Institute of Biomedical Problems i Moskva.

Där finns en modul som efterliknar en rymdfarkost för resor till Mars. När den ”lyfter” nästa sommar ska sex astronauter stängas in i det 550 kubikmeter stora utrymmet i 520 dygn.

Förutom tyngdlösheten kommer mycket att likna en riktig rymdresa. Maten blir den samma som serveras på den internationella rymdstationen ISS. Enda kontakten med ”jorden” sker via radio vars signaler är fördröjda med upp till 20 minuter.

Efter 250 dygn får tre av astronauterna kliva in i en modul som ska efterlikna förhållandena på Mars. Där stannar de en månad innan det är dags för den 240 dygn långa hemresan till Jorden.

Syftet med den simulerade rymdfärden är att skaffa erfarenheter inför en framtida verklig resa till Mars.

Det som ska undersökas är exempelvis hur människor klarar en lång isolering och vad den får för effekter på stress, hormonbalans, immunförsvar, sömnkvalitet, välbefinnande och matvanor.

Fyra av marsresenärerna är redan utsedda. Men nu söker ESA fyra till. Två som ska med på resan och två i reserv.

Yrkeskategorier som får ansöka är exempelvis medicinare, biologer, mekanikingenjörer, elektronikingenjörer och dataingenjörer.

Dessutom måste man vara medborgare i något av ESA:s medlemsländer vilket inkluderar Sverige.

Den som söker jobbet måste först fylla i ett nio sidor långt formulär om sin egen person, hälsa, familjeförhållanden, yrkeserfarenhet, utbildning, rökvanor och alkoholkonsumtion.

Sista ansökningsdag är 5 november.

De som sedan efter en intervju och tester, liknande de som astronauter får genomgå, tas ut får börja med en fyra månader lång utbildning.

Sedan är det dag för inlåsning och färden till Mars.

Jan Melin

Mer om: Rymdfärder Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer