Pennan som är en 3d-skrivare

2013-02-19 11:09  
Plast som matas genom 3d-pennan värms upp i skrivhuvudet och kan då spritas ut och forma föremål. Foto: WobbleWorks

Nu finns en penna som med teknik från 3d-skrivare formar fysiska objekt.

3d-skrivare för hem- och hobbybruk spås en lysande framtid. Men de är fortfarande ganska dyra och ställer relativt höga krav på sina användare. Det gäller att lära sig något cad-program och ha ganska mycket tålamod om man ska få glädje av sin skrivare.

Men nu finns en penna för 3d-utskrifter som vare sig kräver dator eller några förkunskaper. Det är bara att "rita" på ett plant underlag så formas fysiska figurer och föremål. Tekniken är den samma som används i konventionella 3d-skrivare. En plasttråd som matas genom pennan hettas upp i ett skrivhuvud och kan då spritsas ut.

Pennan som utvecklats av amerikanska Wobble Works heter 3Doodler och finns som en prototyp. Företaget samlar nu in kapital via Kickstarter för att få igång serietillverkning som enligt planerna kan starta till hösten.

Enklast är att rita färdiga figurer på ett plant underlag. För mer komplicerade objekt kan man dela upp det i olika sektioner som sedan monteras ihop, ungefär som en plastmodell.

Wooble Works planerar att dela med sig av mallar för olika byggen och visar i en video upp en sådan mall för att bygga ett Eiffeltorn.

3d-pennan sägs även kunna användas för mindre reparationer och dekoration av föremål gjorda av liknande ABS-plast som 3Doodler spritsar ut.

Pennan borde kunna användas som leksak men tillverkarna rekommenderar att barnen bör vara minst tolv år gamla då skrivhuvudet värms upp till 270 grader C för att smälta plasten.

Om tillverkningen kommer igång blir priset för 3d-pennan omkring 500 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/DQWyhezIze4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer