Oneplus: Så löste våra ingenjörer svår 5g-utmaning

2019-05-15 16:00  

Bygg en 5g-mobil - utan att göra telefonen tjockare eller tyngre. Uppdraget var nästan omöjligt för Oneplus ingenjörer. Lösningen blev en ny typ av antenner

(Artikeln är uppdaterad)

I går tisdag visade kinesiska Oneplus upp sina nya modeller Oneplus 7 och 7 Pro. Under kvällen presenterades även en 5g-variant av lyxmodellen Oneplus 7 Pro. Carl Pei, tillverkarens svenske medgrundare, har tidigare sagt att Oneplus har som mål att bli en av de första tillverkarna med en 5g-mobil.

Och Oneplus blir mycket riktigt tidiga ut på marknaden. Redan under årets andra kvartal ska 5g-versionen av Oneplus 7 Pro släppas i Finland och Storbritannien, i samarbete med operatörerna EE och Elisa.

Måste få plats med både mobilchip - och 5g-modem

Att 5g-anpassa Oneplus 7 Pro har varit en rejäl utmaning för den kinesiska tillverkarens ingenjörer. Oneplus köper in mobilchip från halvledarejätten Qualcomm. Men det finns ett aber. I dagsläget kan inte Qualcomms bygga in 5g-modem på sina Snapdragon-chip.

Läs mer: Huawei P30 Pro: Här är årets kameramobil

Det gjorde att man var tvunga att få plats med ett externt 5g-modem (Snapdragon X50) under huven på Oneplus 7 Pro - utan att göra telefonen tyngre eller tjockare.

-Det var en nästan omöjlig utmaning för våra ingenjörer. Men de lyckades till slut, säger Stefan Bonnevier, pr-ansvarig för Oneplus i Norden, till Ny Teknik.

Lösningen blev att ta fram en ny typ av antenner som är betydligt mindre än de som funnits i tidigare modeller. Detta gjorde det sedan möjligt att "klämma in" fyra extra 5g-antenner i 7 Pro, utöver de 10 som redan fanns där, berättar Stefan Bonnevier.

 

-Vi har också utvecklat ett eget patenterat nfc-chip, som är hälften så stort som det tidigare. Det gamla chipet fick helt enkelt inte plats om 5g-mobilen skulle kunna ha samma design som 4g-varianten, säger han.

Oneplus första 5g-lur använder flytande kylning

Ett annat problem med 5g-mobiler, och andra telefoner för den delen, är värmeutvecklingen. För att råda bot på det drog Oneplus ingenjörer dels nytta av ett nytt flytande kylningssystem med tio lager - ett där vätskan flyter igenom, samt nio andra med värmereducerande material. Dels tvingades man se över utplaceringen av komponenterna på själva systemchipet i mobilen.

Läs mer: Googles fiberkabel klarar 250 terabit per sekund

- Kylningen hjälper till att reglera värmen i den delen av mobilen där X50-modemet sitter. Men vi har också jobbat med dispersion, som i det här fallet handlar om hur man sprider ut komponenterna över kislet för att på så sätt fördela värmen över enheten på ett optimalt sätt, säger Stefan Bonnevier.

"Ser stora möjligheter med 5g-tekniken"

Exakt när Oneplus 7 Pro 5g ska släppas, och hur mycket telefonen ska kosta, återstår att se. Men Oneplus tror, föga förvånande, stenhårt på den kommande 5g-tekniken.

Läs mer: Liten svensk startup ska rädda 5g-näten – med unik teknik

-Vi fälttestar just nu med tekniken i bland annat Finland. 5g, och den supersnabba hastighet som tekniken för med sig kommer att innebära stora möjligheter när det exempelvis gäller nya tjänster för virtual reality och strömmade spel, säger Stefan Bonnevier.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Oneplus 7 Pro och 7 Pro 5g kyls ned med vatten. Korrekt är att en flytande vätska används, men i dagsläget kan Oneplus Sverige inte svara på vilken typ av vätska det är.

Kalle Wiklund

Mer om: Oneplus 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer