Oneplus kan bli först med 5g-mobil

2018-10-24 10:00  
Avhopparen som byggde ett miljardbolag. Carl Pei började på Handelshögskolan i Stockholm, men avbröt studierna för att flytta till Kina. Där blev han medgrundare till Oneplus, som 2017 sålde mobiler för 11 miljarder kronor. Foto: Oneplus

Den kinesiska mobiltillverkaren Oneplus ger sig in i 5g-rejset. Det avslöjade företagets medgrundare Carl Pei nyligen på en Qualcommkonferens.

Lanseringen av Oneplus nya flaggskepp Oneplus 6T ligger bara några dagar bort. Men redan nu har företagets svenska medgrundare Carl Pei avslöjat planerna för nästa års toppmodeller.

Det var under Qualcomms pågående konferens 4G/5G Summit i Hong Kong som Pei berättade om målet  att bli en av de första tillverkarna med en 5g-mobil.

Läs mer: Här är allt vi vet om nya Oneplus 6T

Enligt Carl Pei har Oneplus arbetat med implementeringen av 5g-teknik sedan 2016. Året därpå inleddes ett forskningssamarbete med kretstillverkaren Qualcomm kring 5g-kompatibel hårdvara och nätverksarkitektur.

I augusti 2018 kunde Oneplus etablera en 5g-anslutning till Qualcomms forskningslabb i USA, vilket Carl Pei beskriver som ”en milstolpe”.

– Oneplus ligger i framkanten av den tekniska utvecklingen, och vi hoppas att fortsätta bryta barriärer genom att vara först med att lansera en mobiltelefon med stöd för 5g, sa han från scenen i Hong Kong.

5g-modellen ska lanseras 2019

Den första 5g-modellen från Oneplus ska komma under det första kvartalet 2019, enligt Pei. Mobilen kommer att förlita sig på Qualcomms Snapdragon X50-modem för 5g-anslutningar.

Under konferensen bekräftade Qualcomm att åtminstone två flaggskeppsmobiler med stöd för 5g är att vänta under den första hälften av 2019.

Men chansen att Oneplus faktiskt blir först med 5g på marknaden är dock låg.

Huawei har redan gått ut med planer på att lansera 5g-mobiler i början 2019, vilket sannolikt kommer att ske under mobilmässan MWC i slutet av februari.

Läs mer: Efter mobilsuccén: Här är Oneplus nya satsning

Även Samsung och Sony har annonserat storsatsningar på tekniken till nästa år.

Under 2019 kommer Snapdragon X50-modemet också att byggas in på systemkretsarna på mobiler från 18 andra tillverkare, däribland Motorola, HTC, och LG.

Det här ska 5g klara

# Kraftig tillväxt av datatrafiken. 1 000 gånger mer än i dag.

# Mycket högre hastigheter i vissa fall. Över 10 Gbit/s.

# Hastigheter på "hundratals Mbit/s" nästa överallt.

# Mycket korta svarstider, runt 1 millisekund.

# En tusendels energianvändning per transporterad bit.

# Kraftig ökning av antalet uppkopplade prylar.

Källa: Peter Ottsjö, Helen Ahlbom, Ny Teknik

Kalle Wiklund

Mer om: Oneplus 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt