Okänd del av Kinesiska muren hittad med Google Earth

2012-02-29 15:33  

En brittisk forskare har hittat en del av Kinesiska muren som varit bortglömd i nästan tusen år. Fyndet gjordes med hjälp av Google Earth.

Google Earth har blivit ett viktigt verktyg för arkeologer. Med hjälp av programmets satellit- och flygbilder har bland annat lämningar av uråldriga boplatser lokaliserats i Saharaöknen.

Nu har den brittiska upptäcktsresanden William Lindesay funnit en tidigare okänd del av Kinesiska muren med hjälp av Google Earth. Då den ligger i Mongoliet är det dessutom den första delen av muren som hittats utanför Kina, skriver Irish Times.

William Lindesay har sedan 1986 vigt sitt liv åt att utforska Kinesiska muren och har skrivit flera böcker om sina studier och resor.

Under senare år har han koncentrerat sina utforskningar till den mongoliska provinsen Ömnögovi där en del av muren fanns enligt 900 år gamla dokument.

Men alla studier sade att inga rester av muren finns kvar.

Men så fick William Lindesay höra talas om den mongoliske geografen Baasan Tudevin som gjort omfattande resor genom Gobiöknen.

- Tyvärr visste ingen var han fanns. Som en sista chansning satte vi in en annons i en tidning, berättar William Lindesay för The Telegraph.

Efter bara några timmar dök Baasan Tudevin upp, bärande alla medaljer han fått för sitt arbete.

– Han berättade att det fanns olika strukturer i öknen som vi kunde leta efter med hjälp av Google Earth, säger William Lindesay till The Telegraph.

Och mycket riktigt. I satellitbilderna fanns ”svarta pennstreck” som kunde vara delar av den gamla muren.

William Lindsay förberedde då en forskningsresa och begav sig dit med två Landcruisers.

– Först hittade vi bara en ankelhög struktur. Men efter att ha följt den kom vi över en backe och såg en fantastisk axelhög sektion som sträckte sig över hundra meter, berättar William Lindsay för The Daily Telegraph.

Efter laboratorieundersökningar av rester från muren visar det sig att den är omkring 800 år gammal och kan vara byggd av Djingis Kahns son Ögedei på resterna av en gammal mur som byggdes för över två tusen år sedan.

Enligt The Telegraph kommer hela berättelsen om den nya upptäckten publiceras i nästa nummer av Chinese National Geography.

Förhoppningsvis kommer William Lindsay där avslöja exakt var den återfunna delen av Kinesiska muren är belägen.

Leta efter den återfunna muren

I väntan på att platsen för den nyfunna muren ska avslöjas kan man göra som William Lindsay. Leta med Google Earth.

De enda uppgifter som Ny Teknik hittat säger att mursektionen är omkring 100 meter lång, en dryg meter hög och finns omkring 40 km norr om gränsen mellan Kina och Mongoliet i provinsen Ömnögovi.

På en karta från National Geographic finns markeringar som visar Kinesiska murens hela förmodade historiska utsträckning. Ett avsnitt som sträcker sig ungefär 350 km finns just i Ömnögovi 40 km norr om gränsen.

Så den som systematiskt granskar detta område i Google Earth hittar förhoppningsvis de ”svarta pennstreck” som William Lindsay fann.

Som hjälp för den som vill leta har Ny Teknik tagit fram en datafil för Google Earth där den aktuella mongoliska delen av muren är markerad som en röd linje.

Filen heter ”Muren.doc” och kan laddas ner från spalten till höger om den här artikeln. Men den måste döpas om till ”Muren.kmz” för att kunna öppnas i Google Earth.

Annars kan man öppna Google Earth och skriva in koordinaterna 42.267220°, 103.684882° i sökrutan så hamnar man i mitten av den plats där man kan börja leta.

Den som hittar något intressant får gärna beskriva sitt fynd i en kommentar.

Relaterade dokument

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer