Ny krets fördubblar kapaciteten i mobilnät

2015-03-18 08:53  
Den ny kretsen som döpts till CoSMIC är först med att i mikroskala erbjuda full-duplex radio som använder samma frekvens för att sända och ta emot. Foto: Columbia University

En ny radiokrets i mikroformat sänder och tar emot samtidigt på samma frekvens.

Forskare vid Columbia University i USA har utvecklat en integrerad CMOS-krets med en full-duplex radio som samtidigt sänder och tar emot på samma frekvens.

Enligt ett pressmeddelande kan det fördubbla kapaciteten i exempelvis mobilnät.

Vanligtvis krävs två separata frekvenser för att man ska kunna "prata i mun" med varandra när man telefonerar.

Enligt universitetet är det här första exemplet på en full-duplex radio med en frekvens som integrerats i en liten krets som kan byggas in i en mobil eller surfplatta.

Tidigare exempel på sådana radioenheter där samma frekvens används har byggts med mer skrymmande elektronikkomponenter som varit monterade på mönsterkort, skriver Gizmag.

- Vi är först med att visa upp en integrerad krets som kan sända och ta emot simultant, säger Harish Krishnaswamy som är en av forskarna vid Columbia Unversity och varit chef för utvecklingen av den nya kretsen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer