Nu stjäl människor robotarnas jobb

2016-02-29 09:33  
Mänskliga montörer är mycket snabbare än robotar på att ställa om produktionen och bygga olika varianter av en bilmodell. Foto: Mercedes

Robotar som är för dåliga på att bygga bilar får sparken från Mercedes fabrik.

Trenden har vänt. I stället för att ersätta personal tar nu människor jobben från robotarna.

Det är i Mercedes stora fabrik i Sindelfingen där 1 500 ton stål per dag omvandlas till 400 000 bilar per år som robotar byts ut mot skickliga bilbyggare, skriver Bloomberg.

Anledningen är att allt fler bilar byggs på beställningar från enskilda kunder som vill ha sina bilar modifierade på olika sätt.

- Robotarna är helt enkelt inte tillräckligt flexibla när det gäller att individualisera bilarna med den mängd av olika varianter vi erbjuder idag, säger Markus Schaefer, som är produktionschef i Sindelfingen, till Bloomberg.

När tillverkningen sköts av skickliga montörer kan en produktionslina byggas om under en helg istället för de många veckor det kan ta att omprogrammera robotar och ändra tillverkningsmönster vilket gör att produktionsstoppen kan kortas av rejält.

Ett exempel där robotar fått sparken är vid monteringen av så kallade head-up-displayer där hastighet och navigationshjälp projiceras på bilens vindruta. Där ersätter nu en montör två permanent placerade robotar. Men jobbet kan även utföras av flyttbara lätta verktyg som har vissa robotfunktioner. De traditionella robotarna kommer inte helt försvinna från Mercedes fabrik men till en del ersättas av dessa små flexibla verktyg som sköts av en montör och inte som de stora robotarna som är placerade bakom säkerhetsstängsel.

Enligt Bloomberg testar även BMW och Audi dessa nya lätta sensorutrustade robotar som arbetar i samverkan med bilbyggarna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt