Nu ska kometlandaren väckas

2013-10-15 15:51  
Ombord på Rosetta finns sonden Philae som ska landa på kometen och analysera borrprover. Foto: ESA

Rymdsonden Rosetta som sändes iväg 2004 ska nu göras klar för den sista sträckan på sin färd mot en komet där landaren Philae ska sättas ned.

Hittills har aldrig en rymdfarkost landat på en komet. Men snart är det dags. Den europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta som varit på väg mot kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko i nästan tio år ska nu förberedas för den sista sträckan. Sedan juli 2011 har Rosetta varit i viloläge och sakta snurrat kring sin egen axel för att ge stabilitet. Men 20 januari 2014 klockan 11:00 svensk tid ringer väckarklockan. Då ska rymdsonden väckas upp. Första åtgärden blir att värma upp Rosettas olika instrument och stoppa rotationen för att kunna rikta huvudantennen mot jorden, skriver ESA i ett pressmeddelande.

- Vi vet inte när Rosetta tar sin första kontakt med jorden men vi förväntar oss att det sker ungefär åtta timmar efter den vaknat, säger Fred Jansen som är ESA:s chef för projektet.

I augusti 2014 är det meningen att rymdsonden ska nå sitt mål och läggas i en bana parallell med kometens. Under de följande två månaderna ska den kartlägga kometens yta för att leta efter en lämplig landningsplats för den 100 kg tunga landaren Philae som ska sättas ned på den fyra km breda kometkärnan. Då kometens blygsamma massa ger en knappt märkbar gravitation måste Philae dockas med harpuner och isskruvar för att den inte ska studsa tillbaka till rymden.

Uppgiften för landaren är bland annat att ta panoramafoton och högupplösta bilder av ytan som ska sändas till jorden. Philae är även försedd med en borr som ska ta prover på 20- 30 cm djup vilka sedan ska analyseras i det medföljande laboratoriet.

Jan Melin

Mer om: Astronomi Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer