Nu börjar digitaliseringsfesten i Japan – redo att dumpa disketten

2022-09-01 11:07  
Disketter i tre storlekar. Från vänster: 8 tum, 5,25 tum och 3,5 tum. Foto: George Chernilevsky/Wikipedia

Sayonara floppy. Japans digitaliseringsminister sätter ner foten och vill fasa ut antika lagringslösningar från nationens it-system.

Blotta tanken på disketter kan ge många teknikintresserade ett leende på läpparna och något nostalgiskt i blicken. 

Men så är det inte för Taro Kono, Japans digitaliseringsminister. Han har ledsnat på att landets myndigheter i många fall kräver att olika dokument ska skickas in via olika uråldriga lagringsmedier.

Tror på "webben"

Förklaringen går att hitta i den japanska lagboken. Än i dag finns cirka 1 900 myndighetsprocesser som fordrar att inkommande ansökningar och handlingar från företag levereras på diskett. Dessutom har landet 157 lagar som kräver att vissa inlagor måste komma på cd-rom eller minidisc.

Läs mer: Microsofts tyngsta program? Det vägde över 18 kg

Nu har Taro Kono förklarat "krig" mot disketten. I en tweet skriver digitaliseringsministern att han vill ta bort ovannämnda lagar, så att företag i landet i stället ska kunna skicka in dokument till myndigheter via webben.

Det är inte bara disketter och cd-romskivor som Taro Kono siktar in sig på. Digitaliseringsministern är också starkt kritisk till Japans ineffektiva byråkrati, där faxmaskiner och hanko-stämplar (röd stämpel med personligt sigill för underskrifter) fortfarande är vanligt förekommande.

Styrde kärnvapen – med disketter

Även i USA har disketten levt kvar längre än många kunnat tro – och då med ett användningsområde som få kunnat föreställa sig.

Läs mer: Tesla-ägare chippade sig – nu låser han bilen med handen 

Det är nämligen bara drygt tre år sedan som floppyeran tog slut hos landets militär. I juni 2019 fasade nämligen det amerikanska försvarsdepartementet ut de uråldriga åttatumsdisketter som användes för att styra landets kärnvapen.

Kalle Wiklund

Mer om: Lagring Cd-rom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer