Nasas nya teleskop ska leta efter liv i rymden

2016-02-19 09:28  

Ett nytt teleskop som utvecklas av Nasa kan undersöka om främmande planeter har betingelser för liv.

Nasa ska bygga ett nytt rymdbaserat teleskop vars synfält är 100 gånger större än Hubbles. Det ska bland annat användas för att leta efter och dokumentera så kallade exoplaneter, alltså planeter som cirklar kring avlägsna stjärnor i universum, skriver den amerikanska rymdorganisationen i ett pressmeddelande.

Teleskopet heter The Wide-Field Infrared Survey Telescope, WFIRST, och ska vara klart att skickas ut i rymden om ungefär tio år.

Med hjälp av en så kallad coronagraph ska exoplaneterna kunna undersökas mer noggrant än vad som hittills varit möjligt då teleskoptillbehöret skärmar av det starka ljuset från stjärnan som planeten cirklar kring. Då kan planetens atmosfär undersökas vilket kan ge ny kunskap om hur atmosfären bildats och dess fysik. Förhoppningen är att hitta kemiska tecken på att planeternas omgivning har betingelser för att hysa liv av något slag.

Forskarna hoppas även att WFIRST ska kunna avslöja hemligheterna om mörk materia och mörk energi och bland annat ge svaret på om den mörka energin verkligen är en okänd form av energi eller en modifiering av Einsteins allmänna relativitetsteori.

Teleskopets stora synfält gör att en enda bild på 300 megapixel kan visa över en miljon galaxer och ge information om deras form, position och avstånd. Att kategorisera och katalogisera allt detta är ett så omfattande arbete att Nasa kommer att vända sig till allmänheten för att få hjälp med det.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer