Nasa utvecklar mjuka robotar för rymdexpeditioner

2019-05-14 10:31  
Foto: Nasa

De ska svärma främmande planeter och kan gå ihop till större strukturer. Nu utvecklar Nasa mjuka robotar som rör sig mer likt levande organismer.

Vid Nasas Langley Research Center i Hampton Virginia jobbar Chuck Sullivan och Jack Fitzpatrick med att utveckla ställdon för mjuka robotar. Tanken är att de ska svärma ut över den aktuella planeten och kunna sammanfoga sig till större, tillfälliga strukturer – exempelvis ett vindskydd för astronauter och utrustning.

Att mjuka robotar rör sig mer likt levande organismer än konventionella robotar kan i sig öppna nya möjligheter. Flexibiliteten innebär att de blir mer stryktåliga och kan anpassas efter en specifik miljö, exempelvis klämmas samman för att ta sig igenom trånga passager.

Roboten får sin rörlighet från kammare – luftblåsor – som expanderar och dras samman utifrån mängden luft. Från en 3d-utskriven form har Sullivan och Fitzpatrick skapat en rad ställdon av silikon som innehåller ett pneumatiskt nätverk. Teamets design befinner sig fortfarande på ett tidigt stadium, men duon har redan lärt sig mycket om hur ställdonen skulle kunna byggas användas i rymden vid riktiga uppdrag. Och de lyckades få roboten att spänna och slappna av armen, precis som en mänsklig muskel.

Läs mer: De tror att ämnet kan driva farkosten i 400 år

"När du aktiverar den mjuka roboten så förändras sättet som du använder materialets egenskaper. En bit gummi går från att vara platt till att ta formen hos ett finger, det omvandlar materialet till något helt annat", säger Jack Fitzpatrick i en artikel på Nasas hemsida.

Tillsammans med Sullivan har han dragit upp fyra områden för sin undersökning av ställdonen: rörligheten, förmågan att kopplas samman med andra robotar – och huruvida ställdonen kan hålla sig upprätt på ojämna underlag med lutning, exempelvis en främmande planet. Slutligen testas om luftfickorna kan bidra till att stärka robotens material genom att låsa den uppblåsta konstruktionen på ett speciellt sätt. Det skulle låta roboten användas för att stärka andra strukturer. 

"Vi ser de här fyra sakerna som själva kruxet. När vi väl har uppnått målet för varje enskilt test så skulle vi vilja klura ut sätt att kombinera dem, så att vi kanske kan förena rörlighet med sammankoppling", säger Jack Fitzpatrick.

John Edgren

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer