Nasa ska borra efter fruset vatten på månen

2019-11-01 09:24  
Foto: Nasa

På månens sydpol ska Nasas nya rover Viper använda sin borr för att kartlägga var det finns fruset vatten. Strövaren gör själv analysen av proverna.

Forskarvärlden anser att man kan utvinna både syre och vatten ur månens regolit– men de tror också att det kan finnas stora mängder fruset vatten vid sydpolen.

Närvaron har påvisats av den indiska sonden Chandrayaan-1, genom det Nasa-utvecklade instrumentet MIP (Moon Mineralogy Mapper). Senare har Nasa själva bekräftat det frusna vattnet när LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) träffade månytan. Den sammantagna datan pekar mot att det kan finnas miljoner ton vatten.

Nu har Nasat presenterat den rover som ska borra sig ned i isen. Om allt går som planerat kommer Viper att landa vid månens sydpol i december 2022 – två år innan astronauterna dyker upp.

– Nyckeln för att kunna leva på månen är vatten – samma som här på jorden. Efter att vattenis på månen bekräftades för tio år sedan är frågan nu om månen verkligen kan hålla den mängd resurser som vi behöver för ett utomjordligt liv. Den här rovern kommer att hjälpa oss att besvara många av de frågor vi har om var vattnet finns, och hur mycket som finns tillgängligt för oss att använda, säger Daniel Andrews, projektledare för Viper-uppdraget i ett uttalande.

Vill använda vattnet till raketbränsle

Viper är stor som en golfbil och utrustad med fyra instrument, bland annat en meterlång borr. Under 100 dagar ska rovern använda den för att skapa en karta över månens vattentillgångar. Vattnet kan användas för framställning av raketbränsle, och är givetvis en avgörande resurs för såväl en månbas som för Mars-resor.

Kalla, mörka kratrar är lovande för att hitta vattenis, men roven ska ta prover från en mängd olika typer av platser – i totalt mörker, med ljusexponering under kortare tid, samt fullt solljus. När den rullar fram kommer Viper att läsa av marken med sitt NSS-isntrument (Neutron Spectometer System) som kan identifiera områden med god potential.

De jordprover som tas upp med borren analyseras på plats av två instrument: MSolo (Mass Spectrometer Observing Lunar Operations) samt NIRVSS (Near Infrared Volatiles Spectrometer System). De kan avläsa sammansättningen och koncentrationen av olika ämnen.

John Edgren

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer