Gruvdrift på månen ska bli verklighet redan 2025

2019-01-23 11:17  

Den europeiska rymdorganisationen ESA börjar förbereda sig för att utvinna raketbränsle på månen.

Det är Ariane Group som fått ett ettårskontrakt för att undersöka möjligheten att skjuta upp en obemannad expedition till månen senast 2025. Målet är att kunna bryta och förädla regolit från månens yta.

Ur regoliten går det att utvinna vatten och syre som i sin tur kan användas för att göra raketbränsle. Något som kan vara viktigt för en framtida bemannad bas på månen, och för expeditioner längre ut i solsystemet.

Läs mer: Optimister gräsrotsfinansierar asteroidresa

”Att använda rymdens resurser kan vara en nyckel till ett hållbart sätt att utforska månen, och den här studien är en del i ESA:s övergripande plan för att göra Europa till en part i de globala utforskningsinsatserna under det kommande årtiondet”, säger David Parker som är chef för ESA:s rymdutforskning i ett pressmeddelande.

Ariane Group är ett samriskföretag som ägs av Airbus och franska Safran. På uppdraget jobbar de ihop med det tyska startupföretaget PTScientists som utvecklar månlandaren och belgiska SME som står för kontrollsystemen på jorden.

Läs mer: Ångdrivna farkosten kan utforska rymden i evig tid

För att genomföra själva expeditionen vill konstellationen använda raketen Ariane 64, som har fyra bärraketer och kan ta en last på upp till 8,5 ton till månens yta. Den ska stå klar under nästa år.

Simon Campanello

Mer om: Månen Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer