Molnet som får dig att se ett flygande tefat

2018-08-24 14:05  
Foto: Stina Stjernkvist / TT

En flygande farkost eller ett linsmoln? Här är väderfenomenen som lätt misstas för ett ufo.

Linsmoln

Bildas på läsidan av bergsområden. Uppstår om atmosfären är stabilt skiktad och det blåser över en bergskedja eller ett berg.

– De molnen har säkert många gånger förknippats med främmande farkoster för de ser ju väldigt speciella ut. Det är nog lätt att tänka att det är ett fartyg från rymden, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Molnen kan inta något olika form och se ut som en stor farkost eller mer som ett tefat. Linsmolnet ses oftast i fjällområden men kan även observeras på andra platser.

Läs mer: Mystiskt radioaktivt moln över Europa – spåras till Ryssland

Hål i molnen

Ett runt hål i en annars molnbeklädd himmel. Ett säkert tecken för att ett tefatsrunt föremål passerat genom skyn? Förmodligen inte.

– Det är lite mer osäkert vad som bidrar till detta. En teori är att flygplan har passerat och att det skapar en rotation som påverkar molnet och bidrar till att hålet bildas, säger Ohlsson.

Enligt henne kan fler faktorer än endast flygplanet behövas för att väderfenomenet ska uppstå _ det händer nämligen inte varje gång ett flyg passerar.

– Det kan även vara lokala vindar eller iskristaller som bildas och växer till.

Fenomenet kan uppstå var som helst i landet.

Mer om: Moln Väder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer