Mobilen som får samtal utan SIM

2014-10-23 09:50  
En mobiltelefon som ringer utan sim-kort förbryllar Ny Tekniks läsare. Det är inte mobilen på bilden som nämns i artikeln. Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Hur får mobilen samtal utan SIM-kort? Ny Tekniks läsare löser en gåta i radionätet.

Läsarfråga:

Min bror har en gammal mobil utan SIM-kort. Flera gånger har han fått inkommande samtal från okänt nummer. Hur är det möjligt? Utan SIM-kort har väl mobilen inget telefonnummer?

Olle P

 

Läsarsvar:

Det stämmer att utan SIM-kort så har mobilen inget telefonnummer. Därför kan man inte ringa till den på vanligt sätt från en annan telefon. Men för en operatör kan det ändå vara möjligt att etablera ett samtal via speciella funktioner som bara operatören kan använda.

Så här kan det gå till. Mobilnätet är hierarkiskt uppbyggt, lite förenklat kan men dela upp det i ett radionät och ett kärnnät. När man knäpper på sin mobil registrerar den sig först mot radionätet. Mobilen får då en radioidentitet, som i exempelvis LTE/4G heter Radio Network Temporary Identifier eller RNTI. Nu är alltså mobilen identifierad men inte abonnenten.

I nästa steg ska abonnenten normalt identifieras i kärnnätet. Det görs med det så kallade IMSI-numret, som finns lagrat på SIM-kortet och är knutet till telefonnumret. Därefter vet kärnnätet att abonnenten är aktiv och var den befinner sig i radionätet. Om någon ringer abonnentens telefonnummer så översätter växeln telefonnumret till IMSI-numret och förmedlar samtalet till mobilen.

När SIM-korten saknas, som i din brors mobil, så vet radionätet fortfarande mobilens identitet. Det kan operatören utnyttja för att etablera ett samtal. Ett tänkbart skäl skulle kunna vara att en proaktiv kundtjänst vill lösa ett problem med ett trasigt SIM-kort.

För övrigt kan man även ringa utan SIM-kort. Men bara nödnummer som 112

Kjell H, radionätsexpert

 

Här hittar du fler svar bland läsarkommentarerna.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.Gilla Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Sim-kort mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer