Mikrosatellit från Uppsala släppt från ISS

2012-10-17 00:18  

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec är strategisk leverantör till Nasa.

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec har på uppdrag av svenska Rymdstyrelsen och Nasa levererat miniatyriserad elektronik till Nasas lilla testsatellit TechEdSat som torsdagen den 4 oktober separerades från Internationella rymdstationen, ISS. Satelliten vaknande planenligt efter 60 minuter och har nu demonstrerat ÅAC:s miniatyriserade elektronik för lågkostnadssatelliter genom att sända ner data.

Mikrosatelliten TechEdSat väger bara 1,2 kg och har sammansatts på mindre än fyra månader av ett team från Nasas Ames Research Center, San Jose State University och ÅAC Microtec. Den ingick sedan i en leverans som den 21 juli sändes upp till ISS från rymdbasen i Tanegashima i södra Japan.

Rymdstyrelsen och Nasa tecknade i juni 2011 ett 10 årigt samarbetsavtal kring utveckling och utprovning av småsatelliter där Uppsalaföretaget ÅAC Microtec är strategisk leverantör. ÅAC är nu i färd med att bygga en ”Cubesat”, en 10 kg tung satellit, som ska levereras till USA våren 2013.

Kaianders Sempler

Mer om: Satellit ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer