Metallen som flyter på vatten

2015-05-20 12:18  
Den flytande metallen består av en magnesiumlegering med inbakade kulor av kiselkarbid. Foto: New York University

Ett fartyg byggt av ett nytt metallmaterial flyter även när det blir vattenfyllt.

Forskare vid Deep Spring Technology och New York University Polytechnic School of Engineering har utvecklat ett metallmaterial med densiteten 920 kg per kubikmeter vilket gör att det alltså flyter på vatten.

Det ska kunna användas för att bygga fartyg, pansarfordon och användas för komponenter i bilmotorer då det vid sidan av att vara lätt även tål hög värme, skriver New York University i ett pressmeddelande.

Under senare år har polymerkompositer till en del ersatt metalldelar i exempelvis flygplan och bilar.

- Men det nya materialet kan svänga pendeln tillbaka mot metall, säger Nikhil Gupta som är professor vid det amerikanska universitetet.

Basen i det nya metallmaterialet är en magnesiumlegering som får en skumliknande struktur via små inbakade ihåliga kulor av kiselkarbid. De är så starka att det krävs ett tryck på 122 kilopascal för att krossa dem. Vid sidan av att göra magnesiumlegeringen starkare erbjuder de även ett stötskydd då de fungerar som energiupptagare.

Genom att variera mängden kiselkarbidkulor i det nya materialet kan densitet och andra egenskaper skräddarsys efter olika behov av konstruktionsmaterial, skriver universitetet.

Utvecklingen av det nya materialet är ännu på forskningsstadiet och färdiga prototyper som kan testas under realistiska förhållanden dröjer upp till tre år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer