Mekaniska smycken för burgna män

2010-10-19 23:00  

Ju dyrare klocka desto högre status.

– Armbandsuret är mannens enda smycke, och får därför kosta nästan hur mycket som helst.

Det hävdade Alexander Wijt från IWC i Schaffhausen, när schweiziska urtillverkare visade upp sina exklusivaste finmekaniska underverk på Grand Hôtel i Stockholm.

Vad sägs om två ur i pilotmodell i ett far-och-sonpaket? Totalkostnad 443 700 kronor. Då får också piloten och copiloten sina namn ingraverade på boetterna.

Många av de exklusiva schweizeruren har numera öppningar på urtavlan som visar balanshjulets gång, så att det tydligt syns att det rör sig om en mekanisk klocka och inte ett simpelt kvartsur. Och företagen garanterar tillgång på alla reservdelar till uren fram till mitten på nästa sekel.

Den schweiziska urindustrin har anor från religionsstriderna, då de protestantiska hugenotterna, många av dem hantverkare, flydde från Frankrike till Schweiz. Under Bartolomeinatten den 24 augusti 1572 och de följande dagarna dödades bortåt 10 000 hugenotter i Frankrike.

I dag anses schweizarna världsledande när det gäller finmekanik, med firmor som Rolex, IWC Schaffhausen, Ulysse Nardin, Audemars Piguet och Jaeger-leCoultre.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer