Lundaforskare hittar spår av galax som slukats av Vintergatan

2022-06-10 08:55  
Vintergatans disk har högst sannolikt svalt stjärnor från en annan galax, vilket nu kunnat beläggas för första gången. Arkivbild. Foto: Peter Komka/MTI/AP/TT

Vår galax Vintergatan är starkt misstänkt för att glufsat i sig en grupp "spökstjärnor" för drygt tio miljarder år sedan. Stjärnorna kommer med största sannolikhet från en hittills okänd så kallad bebisgalax, rapporterar astronomer i Lund.

De gjorde sitt överraskande fynd under en studie av Vintergatans tillkomst som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Astrophysical Journal.

"Vi har hittat spår av en mindre galax som slukats av Vintergatan. Denna intergalaktiska relik gav sig indirekt till känna genom en population tio miljarder år gamla stjärnor i Vintergatans disk. Det är första gången man hittat så gamla stjärnor som visar tecken på att komma från en annan galax", säger astronomiforskaren Diane Feuillet, som lett studien, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Vintergatan består av tre stora delar: en disk (där vår sol finns), en halo och en central del. Tidigare är det känt att stjärnor från andra galaxer har dragits in i halon, för ungefär lika länge sedan.

Läs mer: Han skapade illusionen av ett ”svart hål” som expanderar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer