Lockheed Martin har byggt exakt kopia av nya månstationen

2019-03-19 09:34  

HGTA ska ligga i omloppsbana runt månen. Nästa vecka låser Nasa in astronauterna i prototypen till den kommande rymdstationen.

Nu har Lockheed Martin färdigställt sin skalenliga kopia av Nasas planerade rymdstation, Lunar Orbital Platform-Gateway. Som namnet antyder är den verkliga anläggningen tänkt att ligga i omloppsbana runt månen. Den anses vara en förutsättning för att kunna etablera en närvaro på månens yta – och förhoppningsvis göra resor vidare mot Mars. 

Prototypen, kallad Habitat Ground Test Article (HGTA), är byggd nära Kennedy Space Center. Den kommer användas för att utveckla ny teknik, testa olika interface, samt givetvis utforska levnadsvillkoren för astronauterna på den begränsade ytan.

– Genom hela design- och byggprocessen av den här exakta prototypen har vi haft en stor bredd av uppdrag i åtanke. Genom att bygga in ett modultänk redan från början kan vår design stödja både en omloppsbana runt månen såväl som vetenskapliga expeditioner till ytan, säger Bill Pratt, Lockheed Martin Space NextSTEP program manager på hemsidan.

Tar hjälp av vr- och ar-teknik

Gateway blir den första rymdstationen som inte ligger i låg omloppsbana kring jorden, och den kommer vara designad för att klara lite tuffare krav. Prototypen HGTA började sitt liv som tre stycken Donatello Multi-Purpose Logistics Modules (MPLM) – lastcontainrar avsedda för att frakta gods till ISS. Tack vare teknik som virtual- och augmented reality har man kunnat genomföra förvandlingen till simulerad rymdstation på 18 månader.

Läs mer: Kinas rymdstation ska vara tillgänglig för alla länder

Nästa steg är att farkosten ska lämnas över till Nasas NextSTEP-team för ett godkännande. Som avrundning på teststräckan ska astronauterna dock tillbringa nästa vecka inlåsta i prototypen för att slutgiltigt slå ned på design som inte fungerar. De kommer exempelvis ge sitt omdöme kring interface för funktioner som det automatiska dockningssystemet IDSS.

John Edgren

Mer om: Rymdstation Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer