Ladda batteriet trådlöst från elledningarna

2013-02-13 09:50  
Batteriladdaren konverterar elektromagnetisk strålning från olika apparater till en laddström. Foto: Dennis Siegel

En tysk student har utvecklat en "eltjuv" som laddar batterier trådlöst från olika apparater.

Trådlös laddning av elapparater är inget nytt. En av de mest kända är eltandborsten men det finns även trådlösa mobilladdare.

Tekniken är att fånga upp elektromagnetisk strålning i en spole som då genererar ström.

Nu har Dennis Siegel som är student vid University of the Arts Bremen i Tyskland utvecklat en batteriladdare som "stjäl" ström från omgivningen.

När det elektromagnetiska fältet är tillräckligt starkt tänds en liten lysdiod som berättar att laddning är på gång.

Enligt Dennis Siegels webbplats kan ström hämtas från exempelvis högspänningsledningar, kaffemaskiner och mobiler.

Han säger sig ha utvecklat två olika modeller. En för låga frekvenser som hushållsström och en för högfrekvent strålning från exempelvis mobilnät, wifi och Bluetooth.

Men det är inga starka strömmar som induceras. Ett AA-batteri tar en dag att ladda, men det sägs inget om vilken strålkälla elektriciteten då tas ifrån. Enda tekniska informationen om laddaren är att den använder spolar och högfrekvensdioder.

Sajten Extreme Tech tycker att laddaren är ett intressant koncept som kanske kan bli användbart om flera laddare används parallellt. Eller för att driva små strömsnåla apparater som sensorer och hörselapparater.

Extreme Tech ställer även frågan hur mycket av den här typen av elektromagnetisk strålning som egentligen finns tillgänglig och vad radio- och kraftbolagen tycker om idén?

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer