Kugghjul av plast lika bra som metall

2015-04-24 08:29  
Foto: Gifu University

Bilens kugghjul av metall kan ersättas av kolfiberförstärkt plast.

Lätta plastdetaljer som förstärkts med kolfiber kan ha en hållfasthet som gör att de kan ersätta metallkomponenter i flygplan. Men de är komplicerade att tillverka och passar inte för massproduktion av maskindetaljer, skriver Nikkei Technolgy.

Men nu har forskare vid Gifu University tillsammans med företaget Fine Tool utvecklat en metod för att tillverka kugghjul av plast som kan tillverkas i stora volymer och har en hållfasthet som gör att de kan användas i bilar.

När ett kugghjul snurrar tillsamman med ett annat kugghjul tas de största krafterna upp vid kuggarnas bas. Därför har forskarna bakat in kolfiber i kuggarna för att minska dragpåkänningen och förlänga kugghjulens livslängd, skriver Nikkei Technology.

Forskarnas målsättning är att kommersialisera den patentsökta konstruktionen 2017 och då kunna erbjuda bilindustrin ett billigare och lättare alternativ till kugghjul av metall.

Jan Melin

Mer om: Maskiner Bildelar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer