Kontroversiell teori om Stonehenge gör comeback

2018-05-23 12:12  
Stonehenge är ett historiskt arv som omges av mycket mystik. Foto: Alastair Grant

I en ny bok av den walesiske geomorfologen Brian John ger han nytt liv till den kontroversiella teorin om att Stonehenge inte helt är ett verk av människor.

Brian John är en geomorfolog från Wales. Han verkar som konsult inom forskningsområdet geomorfologi som handlar om att studera hur landskap förändras över tid.

I sin nya egenpublicerade bok tar han upp och argumenterar för en kontroversiell teori om hur Stonehenge blev till, enligt Live Science. Teorin går ut på att det inte var människor under den yngre stenåldern som transporterade stenarna, utan att stenarna drogs med glaciärernas framfart från västra Wales och hamnade på Salisbury-slätten.

Läs mer: Delar av Stonehenge fanns före människan

Teorin har funnits länge och presenterades redan 1902, men fick mothugg av den brittiska geologen Herbert Henry Thomas 1923. Och sedan dess, menar Brian John, har vi har tagit motbevisningen från 1923 som allt för definitiv.

Han hävdar att bevisen för att det är människor som ligger bakom Stonehenge är svaga och att den förklaringen lever kvar för att det mest är en bra historia att berätta. I stället menar han att när man studerar stenarnas utseende så påminner de om hur stenar som släpats med av glaciärer er ut.

Arkeologer invänder kraftigt mot Brian Johns förklaringar. Josh Pollard är professor i arkeologi på universitetet i Southampton i England och berättar för Live Science att Brian John har fel i hur han tolkar de arkeologiska bevisen och motsätter sig idén om att de skulle likna stenar som dragits fram av glaciärer.

Läs mer: Under ytan – utan ett enda spadtag

”Stenarna ser inte ut som lämningar från glaciärernas framfart. De vid Stonehenge är mer som pelare. Många av dem har dessutom nötts ner under åren och är inte den typen av stenar som du skulle se i en glaciär morän, där de skulle vara mindre och rundare.”

Angående påståendet om att det inte finns bevis så kontrar Josh Pollard med att det är klargjort var de stora stenarna kommer ifrån. Han förklarar också att det har gjorts experiment om hur stenarna skulle transporteras som visar att det egentligen endast krävs tio personer för uppgiften.

”Brian John ger inte förhistoriska människor erkännande för att de hade kapaciteten att göra otroliga saker. Han har en idé om att alla under den förhistoriska tiden valde den enklaste vägen med minst motstånd”, säger Josh Pollard.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer