Jättevåg utanför Nya Zeeland slog höjdrekord

2018-05-11 14:11  
Vågen på bilden är inte densamma som omtalas i artikeln. Foto: Vern Fisher / Monterey Herald via AP / TT

Hela havet stormade utanför nyzeeländska Campbellöarna i tisdags. Nyzeeländska forskare noterade den högsta vågen hittills på södra halvklotet – en vattenformation som mätte 23,8 meter över havsytan.

Rekordvågen, hög som ett åttavåningshus, registrerades av en elektronisk boj i Antarktiska oceanen i närheten av Campbellöarna, omkring 700 kilometer syd om Nya Zeeland.

– Utifrån vår kännedom är detta den största våg som hittills har uppmätts i den södra hemisfären, säger oceanografen Tom Durrant vid forskningsinstitutet Metocean solutions.

Vågen tillkom i samband med en kraftig storm som härjade i området. Det kan mycket väl ha funnits ännu högre vågor vid tidpunkten, eftersom bojens mätinstrument endast är aktiverat i 20 minuter var tredje timme för att spara batterier, enligt forskarna.

– Surfare i Kalifornien kan vänta sig att rörelseenergin från stormen når deras kust om ungefär en vecka, säger han.

Det gamla rekordet på den södra delen av jorden innehades av en våg på 22 meter som uppstod 2012. Den högsta våg som har uppmätts i hela världen är en tsunami på 30,5 meter som drabbade Alaska 1958, enligt Smithsonian magazine.

Mer om: Vågor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer