”Jag har märkt det mesta”

2013-03-06 07:15  
Mikael Ljungsten. Foto: Smartwater Sverige

Med små mängder flytande metall kan allt från skruvmejslar till båtar spåras. -Själv har jag märkt det mesta hemma, och på jobbet, säger Mikael Ljungsten, marknadsansvarig på Smartwater Sverige.

När Svenska kyrkan i Göteborg målar sina byggnaders koppartak med dna-färg, används bland annat en färglös vätska med så kallad märk-dna.

Vätskan innehåller en blandning av vatten, polymer och 0,02 procent flytande metaller.

-Genom att använda olika kombinationer av metaller får vätskan en kod likt dna, säger Mikael Ljungsten på Smartwater, som tillverkar vätskan.Färgen stryks på materialet som ska skyddas. Eftersom endast ett tunt lager behövs blir färgen dryg. Ungefär 200 milliliter behövs för att täcka ett kyrktak på cirka 500 kvadratmeter.

 Skulle taket stjälas räcker det med endast en fjärdedels millimeter av det stulna materialet för att koden ska identifieras.

-Vi har också märk-dna för till exempel fordon, båtar och inventarier, som datorer och annat. Om man vill använda märk-dna på ett kontor så brukar vi säga att det är bättre ju fler koder som används. Det gör det lättare för polisen att härleda ett brott i tid, säger Mikael Ljungsten och fortsätter: 

-Själv har jag märkt det mesta hemma och på jobbet. Det handlar om handmejslar, tv-apparater och skruvmejslar. De har nu unika koder.Enligt Mikael Ljungsten kan färgen idag användas på en rad olika material. Men det finns fortfarande en begränsning.

-Ett osäkert användningsområde är antikviteter av till exempel tyg och trä. Men här hoppas vi att en kund som Svenska kyrkan ska undersöka hur vätskan kan påverka, säger han.

Tillverkaren kan idag garantera att koden håller fem år i utomhusmiljö. Utöver Smartwater finns idag en rad producenter med olika former av märk-dna.

Hur ska man som kund veta vad som är bäst, eller mest passande för ens ändamål?

-Då kan man titta på om produkten lever upp till en gemensam prestanda som tagits fram av British Standards Institution. Den heter PAS 820.

Stefan Nordberg

Mer om: DNA Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer