Hjärtslagen driver pacemakern

2012-11-06 13:56  

Forskare har utvecklat en teknik där hjärtats egna slag omvandlas till elektricitet som driver en inopererad pacemaker.

Varje år får flera hundra tusen människor runt om i världen en pacemakrar inopererad. Den skickar ut elektriska signaler som får hjärtat att slå i jämn rytm när hjärtats egna ledningssystem inte fungerar.

Ett problem för dessa patienter är att batteriet måste bytas via en operation ungefär vart femte år.

Nu har forskare vid University of Michigan i USA konstruerat en apparat där hjärtats egna slag alstrar elektricitet som ersätter batteriet. Tekniken som används är piezoelektricitet där speciella kristaller alstrar elektricitet när de utsätts  för även lätta mekaniska tryck.

I simuleringar har forskarna konstaterat att deras apparat kan generera tio gånger högre effekt än vad en modern pacemaker kräver, enligt ett pressmeddelande från American Herat Association.

Många patienter är barn som lever med en pacemaker i många år.

- Man kan bara föreställa sig hur många operationer de besparas om den nya tekniken kommer till användning, säger Amin Karami från forskargruppen.

Nu planerar forskarna att operera in den första energialstraren som är hälften så stor som ett pacemakerbatteri. De ska också utveckla tekniken vidare så den kan integreras i kommersiella pacemakrar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer