Här träffar laserkanonen både drönare och båt

2014-12-11 11:30  
Laserkanonen med en effekt på 30 kW är installerad på ett amerikanskt krigsfartyg. Foto: usnavyresearch

Laserkanonen i Persiska viken har nu visat att den både kan skjuta ner en drönare och få en båt att explodera.

Amfibiefartyget USS Ponce som opererar i Persiska viken utrustades tidigare under hösten med en laserkanon. I en video visar nu den amerikanska krigsmakten hur laserkanonen förstör mål placerade på fartyg och skjuter ner en drönare. Förra året publicerades en annan video där laserkanonen träffar en drönare. Men det var bara en test där kanonen var tillfälligt placerad på jagaren USS Dewey. I Persiska viken är laservapnet helt integrerat i fartygets vapensystem.

- Det här är första gången ett laservapen använts på detta sätt, säger amiral Matthew Klunder, som är forskningschef för den amerikanska marinen, i en pressrelease.

Men kanonen betraktas fortfarande som en prototyp på 30 kW som fokuserar ljuset från sex kommersiella svetslasrar till en punkt. Det räcker för att oskadliggöra mindre flygfarkoster och slå ut elektriska system på fartyg men inte för att skjuta ner stridsplan eller missiler. Men laserkanoner med den kapaciteten är under utveckling.

Utvecklingen av den laserkanon som nu används har kostat motsvarande 300 miljoner kronor. En stor fördel med vapentypen är att ett skott bara kostar omkring motsvarande tio kronor vilket kan jämföras med priset för luftvärnsmissiler som kostar upp till tio miljoner kronor per styck.

En ytterligare fördel är att laserns effekt kan varieras från att användas för varningar till att förstöra ett mål.

Jan Melin

Mer om: Laservapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer