Här slår Baumgartner världsrekord

2012-10-14 20:36  
Felix Baumgartner hoppar ut från sin kapsel 39 km övanför jorden i yttre stratosfären.

Felix Baumgartner lyckades slå minst tre världsrekord i sitt hopp från en ballong på 39 000 meters höjd.

När detta skrivs strax efter Felix Baumgartners lyckade hopp från sin ballong är det ännu oklart om han blev först att spränga ljudvallen i fritt fall. I det livesända hoppet angavs högsta fart till 1 173 km/h. Det kan ha varit snabbare än ljudhastigheten. Men först måste mer data analyseras då ljudhastigheten är olika vid olika temperaturer och den exkakta lufttemperaturen när Felix Baumgartnet föll som snabbast ännu inte fastställts officiellt.

Men att han slog minst tre världsrekord är klarlagt. Med en höjd av 39 000 m.ö.h är det rekord för bemannade ballongflyg. Höjden var även tillräcklig för att slå världsrekordet i fritt fall från högsta höjd.

Även om farten inte räckte till för att spränga ljudvallen är det ändå med bred marginal det snabbaste någon färdats i fritt fall.

Fyra minuter och 20 sekunder  efter Baumgartner hoppade vecklade han ut sin fallskärm. Hade han väntat 17 sekunder till hade han slagait ytterligare ett världsrekord. Nämligen längsta fria fall som uppnåddes redan 1960 då Joe Kittinger föll fritt i 4 minuter och 36 sekunder.

Efter ytterligare sex minuters luftfärd, som även den direktsändes via helikopterburna kameror, landade Felix Baumgartner lyckligt i väntan på besked om han blev först att falla snabbare än ljudet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer