Här skapas universums kallaste volym

2014-10-15 12:44  
Till vänster fyra ihopbyggda detektorer av de 988 som ska placeras i kryostatens innersta köldkammare. Foto: LNGS

För att mäta neutrinons massa bygger forskare en kubikmeterstor kammare som är kallast i det kända universum.

Elementarpartikeln neutrino som påvisades 1956 och gav dess upptäckare nobelpriset 1995 troddes länge likt fotonen sakna massa. Idag vet man att det är fel men ingen har ännu kunnat beräkna hur stor massan är.

För att ta reda på det har forskare skapat projektet Cuore där en kryostat ger den låga temperatur som behövs i experimenten. Volymen på den inre köldkammaren är en kubikmeter där temperaturen kan sänkas till under 1 Kelvin vilket gör den till den kallaste kubikmetern i det kända universum, skriver forskarna i sin rapport.

Men detektorn i Cuore är ännu kallare, omkring 0,001 K.

Med den ska man jämföra två olika likartade typer av så kallat betasönderfall där den ena resulterar i skapandet av neutrinor medan den andra inte gör det. På så sätt hoppas forskarna kunna beräkna neutrinons massa. Dessa processer frigör mycket små energimängder som värmer upp mätkammaren. Det är anledningen till att den måste vara mycket kall. Ju lägre temperaturen är där desto bättre kan man mäta temperaturförändringen.

Anläggningen som nu byggs i norra Italien ska vara klar 2015.

Som strålningsskydd i kryostaten används bland annat flera ton bly som är tusen år gammalt och har plockats upp från ett skeppsvrak från romartiden. Anledningen till att man vill ha bly från den tiden är att det innehåller mindre mängder naturlig radioaktivitet än bly som framställs idag, enligt projektets webbplats.

Jan Melin

Mer om: Neutrino

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer