Här lyfter solseglaren

2015-05-21 09:48  
Ligtsail är en satellit som via ett segel drivs fram av solens ljus. Foto: Planetary Society

En satellit som kan drivas framåt av solljuset testas nu i rymden.

Igår sändes en satellit som kan drivas av solstrålarna upp i rymden från Cape Canaveral. Den heter Lightsail och är utvecklad av USA-baserade Planetary Society, skriver organisationen i en blogg.

Tekniken utnyttjar solljuset i form av fotoner som reflekteras mot ett stort segel och då överför sin energi till den utspända duken av mylar. Det sätter fart på satelliten, men till början med en mycket låg hastighet. Men det infallande solljuset ger en kontinuerlig accelleration som i framtida färder långt ut i rymden kan ge avsevärda hastigheter.

Den satellit som nu är i rymden ska placeras i en låg bana runt jorden där den inte kan utnyttja solstrålarnas energi. Syftet är i stället att bland annat testa hur väl det funkar att veckla ut och kontrollera den 32 kvadratmeter stora skärmen som är packad i en tre liter stor låda.

Men nästa år planeras en ny uppskjutning till en högre omloppsbana där även framdrivningen med hjälp av solstrålarna ska testas.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer