Populärteknik

Här letar miniubåten efter MH370

På sajten Marine Traffic kan man i nästan realtid följa fartyget som är bas för den fem meter långa miniubåten Bluefin-21. Foto: Bluefinrobot & Marine Traffic

Miniubåten Bluefin 21 som nu letar efter det försvunna malaysiska flygplanet bygger upp en 3d-karta av havsbottnen med hjälp av reflekterade ljudpulser.

Publicerad

En vecka efter att den sista ljudsignalen som man tror kommer från det försvunna planet från Malaysia Airlines har den knappt fem meter långa obemannade miniubåten Bluefin 21 satts in i sökandet. Den kan stiga ner till djup på 4 500 meter och avsöker ett 40 kvadratkilometer stort område av havsbottnen innan den efter 16 timmar tas upp och förbereds för en ny expedition. Sökverktyget som används är sidmonterade sonarer som skickar ut ljudpulser vars ekon sammanställs till en 3d-bild som i efterhand kan analyseras vilket enligt Discovery tar omkring fyra timmar.

Men första nedstigningen blev delvis ett misslyckande. Efter sex timmars utforskning gick ubåten djupare än sin säkerhetsgräns och steg därför automatiskt upp till ytan igen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här