Här är skärmen som ger känsla

2009-01-22 07:31  

Snart kan du "se" bilder med fingertopparna. Tyska forskare har utvecklat en skärm där varje pixel består av en vattnig gel som kan ändra form.

Forskare vid Dresdens tekniska universitet har utvecklat en skärm som utnyttjar hydrogeler, samma typ av material som finns i kontaktlinser. Skärmen består av en matris med gelpixlar som ändrar form när temperaturen ändras.

När pixlarna värms från 29 till 35 grader C förlorar de vätska och krymper till halva höjden. Samtidigt ändrar de färg och blir hårdare. När temperaturen sjunker igen så absorberas vätska, och pixlarna växer till sig och tappar färgen igen. På så vis kan man skapa bilder som både syns och känns genom att rikta en avgränsad ljusstråle mot de pixlar man vill aktivera.

Forskarna har visat att tekniken fungerar genom att skapa en skärm med 4 225 gelpixlar, som alla mäter 300 mikrometer i sidan. Skärmen kan uppdateras två gånger per sekund och har 257 pixlar per kvadratcentimeter.

I framtiden hoppas de att tekniken ska kunna användas som en skärm för blinda personer. Ett annat användningsområde är gränssnitt för att låta mänskliga kirurger känna det en robotkirurg känner.

Rönen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Materials.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer