Här är bästa olympiakartan

2014-02-11 08:07  

Bästa webbkartan över trakten kring OS-staden Sotji levereras inte av Google Maps.

För många är Google Maps det vanligaste valet av webbtjänst för internationella kartor. Men det finns konkurrenter som ibland är bättre. Den som vill granska kartor från vinter-OS i ryska Sotji får mycket mer information via Open Street Maps, OSM. Där den visar skidliftar och små vägar levererar Google Maps tomma fält.

Kartorna över OS-staden uppdateras dessutom nu under olympiaden nästan dagligen i OSM, skriver Wired. Anledningen är att den tjänsten är ett ideellt projekt där registrerade användare själva förbättrar innehållet.

Men OSM är inte alltid bättre än Googles karttjänst. Ibland är kartorna därifrån mer detaljerade. Den som vill se skillnader kan använda webbtjänsten Map Compare. Där kan man i ett fönster samtidigt få upp fyra kartor över samma område som väljs från 17 olika kart- och satellitbildstjänster på webben.

I Google Maps finns fler funktioner än i OSM, som vägbeskrivningar. Men det är på gång även i Open Street Map, enligt Scout.

Jan Melin

Mer om: Kartor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer